Tyramin-rige fødevarer:

  • Lagret ost, både skæreost og bløde oste (især hvis den er lavet af ikke-pasteuriseret mælk)
  • Frugt og grøntsager der ikke er helt friske (har fået brune pletter eller er blevet bløde), bl.a. banan, avocado, hindbær, tomat.
  • Visse appelsin-typer (især saftige klementiner med løs skal)
  • Det tredje krydderi (smagsforstærker, E 621)
  • Brød bagt af surdej (f.eks. rugbrød og sigtebrød)
  • Sojaprodukter, bl.a. tofu, sojamælk, sojasauce.
  • Fisk fra varme have. Fx tun på dåse og makrel
  • Fisk som ikke er helt frisk
  • Kød som er modnet (f.eks. oksekød)
  • Øl
  • Vin
  • Spirituosa
  • Spegepølse/salami, som er fremstillet på traditionel vis (lufttørret)
  • Lever 
  • Chokolade (kakaofedt)
  • Røgede madvarer, bl.a. skinke, bacon, røget fisk.

Tyramin (TYR) dannes når bakterier omdanner protein med aminosyren tyrosin til tyramin. Dvs. tyramin dannes kun i fødevarer som indeholder tyrosin, mens de er friske, og tyraminindholdet stiger jo længere tid bakterierne har adgang.

Derfor er hovedreglen:

Spis friske rene råvarer

  • Undgå modnet kød
  • Undgå soja
  • Undgå frugt og grøntsager med brune pletter, hvor bakterierne har haft adgang.

Til fødevaretesten