Tyramin-rige fødevarer:
- Lagret ost, både skæreost og bløde oste (især hvis den er lavet af ikke-pasteuriseret mælk)
- Frugt og grøntsager der ikke er helt friske (har fået brune pletter eller er blevet bløde), bl.a. banan, avocado, hindbær, tomat.
- Visse appelsin-typer (især saftige klementiner med løs skal)
- Det tredje krydderi (smagsforstærker, E 621)
- Brød bagt af surdej (f.eks. rugbrød og sigtebrød)
- Sojaprodukter, bl.a. tofu, sojamælk, sojasauce.
- Fisk fra varme have. Fx tun på dåse og makrel
- Fisk som ikke er helt frisk
- Kød som er modnet (f.eks. oksekød)
- Øl
- Vin
- Spirituosa
- Spegepølse/salami, som er fremstillet på traditionel vis (lufttørret)
- Lever
- Chokolade (kakaofedt)
- Røgede madvarer, bl.a. skinke, bacon, røget fisk.
Tyramin (TYR) dannes når bakterier omdanner protein med aminosyren tyrosin til tyramin. Dvs. tyramin dannes kun i fødevarer som indeholder tyrosin, mens de er friske, og tyraminindholdet stiger jo længere tid bakterierne har adgang.
Derfor er hovedreglen:
Spis friske rene råvarer
- Undgå modnet kød
- Undgå soja
- Undgå frugt og grøntsager med brune pletter, hvor bakterierne har haft adgang.
Til fødevaretesten