CGRP antistoffer – 2020’ernes forebyggende medicin mod migræne

CGRP er et molekyle, som findes naturligt i kroppen. Det har mange funktioner, men for migrænikere er den vigtigste nok, at der dannes ekstra meget CGRP på steder, hvor ‘der er noget galt’. Eller med andre ord, steder, hvor kroppen påvirkes på en uventet måde, som gør ondt.  Det er CGRP-molekylerne, som ‘fortæller’ os, at det gør ondt. CGRP antistoffer blokerer virkningen af CGRP, dvs. vi mærker ikke smerterne, for de standses inden de mærkes.

Vi har (maj 2021) to forebyggende CGRP antistoffer, som hospitalslægerne på en række migræneafdelinger kan udskrive. Praktiserende neurologer har ikke mulighed for at udskrive den. Begge midler gives som injektioner en gang om måneden. En sygeplejerske hjælper med den første injektion, og man får så 2 sprøjter med hjem til ‘selvbetjening’. En ny forsyning af sprøjter skal så hentes på hospitalet efter 3 måneder.

De to midler, som er på markedet i maj 2021 er lidt forskellige, selvom de begge to blokerer for, at CGRP-molekylet kan trænge ind i nervecellerne. CGRP får adgang til nervecellernes indre (hvor smertesignalerne sendes til rygmarven og hjernen) via receptorer. En receptor kan sammenlignes med en lille dør, som kan lukke et eller flere forskellige molekyler ind i nervecellen.

Aimovig er et stort molekyle, som bogstaveligt talt blokerer døren. De ekstra CGRP-molekyler, som er dannet f.eks. omkring hjernehinden, kan derfor ikke kunne ind i nervecellerne, og vi mærker ikke hovedpinen.

Aimovig er det brune trekløver, som har sat sig i den højre receptor. Så kan CGRP, som er markeret med gult i den venstre receptor, ikke finde vej ind i cellen.

Ajovy  ‘fanger’ bogstaveligt talt CGRP-molekylerne i kroppens væske uden om nervecellerne. Når CGRP er ‘fanget’, optages det ikke af nervecellerne, og smerterne opleves ikke.

Ajovy er også trekløver-formet (her er trekløveret lyserødt og blåt), men fanger CGRP-molekylerne i væsken omkring cellerne. Receptorerne kan derfor stadig fungere og løse andre opgaver end lige netop at optage CGRP.

Denne forskel på Aimovig og Ajovy menes at være årsagen til at Aimovig har tendens til at give forstoppelse, mens dette ikke sker ved behandling med Ajovy. Aimovigs forstoppelse kommer, fordi Aimovig også blokerer for at CGRP kommer ind i celler i tarmvæggen, og derved blokeres de peristaltiske bevægelser i tarmen.

Et tredje CGRP antistof (Emgality) er på vej mod dansk godkendelse, men i skrivende stund er der ikke nogen dato fastsat for frigivelsen.