Migrænebehandling med håndkøbsmedicin

Førstevalget er smertestillende håndkøbsmedicin

Mange migrænikere begynder selv anfaldsbehandlingen med smertestillende håndkøbsmedicin. Det er også den behandling, som lægerne tilbyder som det første, hvis man kun har få anfald, og den smertestillende medicin har en tilfredsstillende effekt.

Smertestillende håndkøbsmedicin er f.eks. Acetylsalicylsyre, Ibuprofen og Paracetamol. Der er flere præparater af hver af disse på det danske marked. Præparaterne fås som tabletter, brusetabletter og stikpiller. Stikpiller kan være et godt valg, hvis man har tendens til kvalme og opkastninger under anfaldene.

Hvad skal man være opmærksom på med håndkøbsmedicin?

Håndkøbsmedicin fås på apoteket og i mange andre butikker. Det betyder ikke, at der ikke er bivirkninger og uønskede effekter af denne type medicin.

Migrænikere har tendens til at tage store mængder håndkøbsmedicin – enten mange tabletter på kort tid, eller tabletter næsten hver dag. Begge dele kan give uønskede virkninger.

Acetylsalicylsyre (f.eks. i Treo) har tendens til at give maveproblemer, hvis medicinen tages på tom mave.

Paracetamol (f.eks. Pamol eller Pinex) bør aldrig tages i større mængder end det, der foreskrives på indlægssedlen. En enkelt stor dosis kan har give vedvarende leverskader og i værste fald død. Endelig er disse stoffers virkning på nyrerne akkumulerende – dvs. effekten samles igennem livet, da nyrerne ikke danner nyt filter-væv. Begyndende nyreskader kan komme ved en enkelt stor dosis eller efter vedvarende brug.

Hvis håndkøbsmedicin ikke er tilstrækkelig

Hvis du og din læge er enige om, at håndkøbsmedicinen ikke helt giver dig den livskvalitet, du gerne vil have, så er det tid til at overveje migrænemedicin på recept. Medicin af typen triptaner bruges af ca. 100.000 danskere.