Hovedpine udløst af skader i området med de øverste nakkehvirvler

Cervikogen hovedpine kan også kaldes nakke-hovedpine. Det er en type hovedpine, der minder om migræne, idet smerterne ofte er ensidige, og de kan følges af kvalme og opkast. Langt de fleste, som lider af cervikogen hovedpine, har fysiske skader på en eller flere af de tre øverste nakkehvirvler og/eller muskler og sener omkring disse. Men der er også mennesker med denne type skader, som ikke har hovedpine. Diagnosen stilles derfor dels ved at trykke på området i nakken (for at undersøge om der er ømhed), dels ved at scanne området for at se om der er synlige skader, foruden af undersøge om patienten har den fulde bevægelighed i nakken, og selvfølgelig også ved at lytte til patientens beretning.Cervikogen hovedpine udløses af skader i nakken.

Skaderne i nakken kan f.eks. stamme fra et piskesmæld, fra gigt, fra en tumor eller fra en infektion.

Hovedpinen kan udløses ved ‘forkerte bevægelser’ med hovedet eller tryk på de beskadigede områder.

Lægerne anser cervikogen hovedpine som en underafdeling af spændingshovedpine. Behandling koncentrerer sig om at få det beskadigede område gjort funktionelt igen, og ved smertelindring ved lokal bedøvelse eller med NSAID (gigtmedicin). Genopretningen af funktionen afhænger selvfølgelig af de aktuelle skader i nakkehvirvlerne og de omkringliggende muskler og sener.

En række behandlinger med f.eks. elektriske stimuleringer af musklerne i området, nævnes som lindrende.

Har man mistanke om at man har udviklet cervikogen hovedpine, er behandlingen mest effektiv, hvis den begyndes tidligt – dvs. mens skaderne i nakken er forholdsvis nye.

Læs mere om cervikogen hovedpine (på engelsk) på International Headache Society’s klassifikation af hovedpinetyper.

Der er givetvis mange, der mener de har migræne, som er vanskelig at behandle, som kunne lide af cervikogen hovedpine. Migræne og den cervikogene hovedpine kan begge give ensidig hovedpine, kvalme og evt. opkastninger. 

 

Cervikogen hovedpineMigræne
Ensidig hovedpinexx
Pulserende hovedpinex
Kvalme og evt. opkastxx
Lys og lyd følsomhedx
Forværring ved fysisk aktivitetx

 

Tabellen herover er oversigtlig. Der er forskere, som mener, der er mange flere fælles symptomer på nakkehovedpine og migræne. Vi ved ikke, om det skyldes usikkerhed i diagnosticeringen af nakkehovedpine. Se f.eks. denne artikel.